مقالات پزشکی زیبایی

نقش ویتامین C بر سلامت پوست

Vitamin C

دکتر Helen Robertshaw و Victoria Hiscock، متخصصین علوم بالینی در مورد مزایای مصرف ویتامین C موضعی بعنوان یک سرم برای پوست بحث و گفت و گو می کنند.

استفاده موضعی از ویتامین C در سطح پوست نقش مهمی در جوانسازی و احیای بافت پوست دارا بوده و درک و شناخت درست عملکرد آن نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.

مزایای ویتامین C برای پوست

فراوان ترین ترکیب آنتی اکسیدان در پوست انسان ویتامین C بوده که در لایه های فوقانی پوست شامل اپیدرم و درم به وفور یافت می گردد. ال- آسکوربیک اسید (L-ascorbic acid) از نظر بیولوژیکی بسیار فعال بوده و فرم شناخته شده ویتامین C می باشد، بنابراین در این مقاله در مورد آن بحث خواهد شد.
مسلما بیشترین رادیکال آزاد که موجب پیری پوست میگردد، تابش پرتوی فرابنفش (UVR) می باشد. ایجاد اریتم و بروز جهش های دایمر تیمین در مولکول DNA که منجر به بروز سرطان پوست می گردد توسط تابش پرتوی UV ایجاد می گردند، و از طریق مصرف کرم های ضد آفتاب قابل پیشگیری می باشند. اگرچه، تحقیقات نشان داده است که محصولات ضد آفتاب تنها می توانند حدود 55% از رادیکال های ناشی از تابش UV را مهار کنند. بنابراین، حفاظت پوست از اثرات تابش UV نیاز به استفاده از یک ترکیب آنتی اکسیدان بعنوان لایه دفاعی دوم دارد.
وقتی پوست در معرض نور UV قرار میگیرد، ترکیبات اکسیژنی واکنش پذیر (ROS) مانند یون سوپر اکسید، پراکسید و اتم اکسیژن تولید می گردند. ویتامین C با از دست دادن الکترون ها موجب خنثی سازی اثر مخرب ترکیبات اکسیداتیو و رادیکال های آزاد در پوست می گردد. بعلت خاصیت انحلال در آب، مولکول ویتامین C میتواند در بخش های دارای آب سلول ها نقش حفاظتی خود را ایفا کند. در یک مطالعه در شرایط آزمایشگاهی، 10% غلظت ویتامین C بصورت موضعی توانست تشکیل اریتم و سلول های ناشی از آفتاب سوختگی را به ترتیب به میزان 52% و 40-60% کاهش دهد.
در اغلب مطالعات، نقش مهم ویتامین C در سنتز کلاژن در نظر گرفته نمی شود. استفاده از ال- آسکوربیک اسید در غلظت حدود 5-15% میتواند نقش ضد پیری در پوست را از طریق افزایش سطوح mRNA های پیش ساز کلاژن نوع 1 و 3 در فیبروبلاست ها اعمال کنند. وجود ویتامین C برای اتصال متقاطع رشته های کلاژن در داخل ساختارهای مارپیچ های سه گانه طنابی شکل خود ضروری است. همچنین این ویتامین بعنوان یک کوفاکتور برای آنزیم های پرولایزیل و لایزیل هیدروکسیلاز که مسئول پایداری اتصالات متقاطع در مولکول های کلاژن هستند، مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر این، این ویتامین در مهار عملکرد آنزیم های ماتریکس متالوپروتئاز (MMP1 ) و کلاژناز 1 که مسئول تجزیه کلاژن های سالم هستند، نیز نقش دارد. مطالعات کمی با جامعه آماری محدود توانسته اند که کارآیی ویتامین C را بر پوست نشان دهند. در یک مطالعه کنترل شده با دارونما بصورت دو سو کور بر روی تعداد 10 نمونه، استفاده از ویتامین C 10% در یک بازه زمانی 12 هفته ای بصورت موضعی، تاثیرات قابل ملاحظه ای در میزان کاهش فرسایش و پیری پوست ناشی از تابش نور و ایجاد چین و چروک در پوست بیماران مورد مطالعه در مقایسه با بیمارانی که دارونما مصرف کرده بودند ایفا کرد. در یک مطالعه مشابه که بر روی 20 بیمار در مدت زمان 6 ماه انجام شد، اثرات قابل ملاحظه ای از مصرف ترکیبات حاوی ویتامین C با غلظت 5% در پوست گروه مورد مطالعه مشاهده شد. همچنین ویتامین C بعنوان یک ترکیب ضد لک و روشن کننده نیز شناخته می شود. این ویتامین میتواند تولید ملانین را از طریق برهم کنش با یون های مس در ناحیه فعال آنزیم تیروزیناز کاهش دهد. این پروسه موجب مهار فعالیت آنزیم تیروزیناز می گردد. در یک مطالعه بالینی بر روی 40 شرکت کننده دارای ملاسمای پوستی، از ویتامین C با غلظت 5% استفاده شد که بعد از گذشت مدت زمان 16 ماه میزان تشکیل لکه ها بر روی پوست کاهش چشمگیری داشت. علاوه بر این، ویتامین C دارای نقش ضد التهابی بوده که این نقش از طریق مهار عملکرد NFƙB که مسئول تولید تعدادی از سایتوکاین های پیش التهابی نظیر TNF-α، IL-1، IL-6 و IL-8 است انجام میگردد. ویتامین C با پشتیبانی از عملکرد های مختلف سلول ها من جمله سلول های اپیتلیال سبب تقویت سیستم ایمنی برای مقابله با پاتوژن ها میگردد. این ویتامین در سلول های فاگوسیت کننده مانند نوتروفیل ها افزایش یافته و سبب افزایش کموتاکسی، فاگوسیتوز و نابودی میکروب ها میگردد. یکی از کاربردهای دیگر فرآیند آپوپتوز در روند نابودی و پاک سازی نوتروفیل های پیر از محل بروز عفونت از طریق ماکروفاژها است. فقدان و یا کمبود این ویتامین منجر به نقص عملکرد سیستم ایمنی و افزایش احتمال ابتلا به بیماری های عفونی میگردد.

مصرف خوراکی در مقابل مصرف موضعی ویتامین C

میزان جذب ویتامین C بصورت خوراکی در روده باریک بعلت مکانیسم انتقال فعال آن بسیار محدود بوده و بنابراین، فقط مقادیر محدودی از آن از این طریق جذب میگردد حتی اگر مقادیر و دوز بالایی از آن مصرف شود. همچنین، میزان تجمع زیستی ویتامین C در بافت پوست در صورت مصرف آن بصورت خوراکی بسیار ناکافی است. مصرف موضعی ویتامین C بعلت وزن مولکولی پایین و فرمولاسیون با pH 3.5 یا کمتر از آن میتواند به راحتی از اپیدرم پوست عبور کند. به همین علت، مصرف موضعی ویتامین C در مقایسه با مصرف خوراکی آن اثرات مناسب تر و قابل ملاحظه ای بر سلامت پوست خواهد گذاشت.
ویتامین C و پیری
در حالی که پوست جوان دارای مقادیر زیادی از ویتامین C است، فرآیند پیری موجب کاهش تدریجی آن در بافت پوست می گردد. در یک مطالعه، مشاهده شد که غلظت ترکیبات آنتی اکسیدان مختلف شامل ال-آسکوربیک اسید در بافت پوست پیر در مقایسه با پوست جوان به میزان 70% کمتر است. گیاهان و حیوانات نیز قادر به سنتز ویتامین C از گلوکز هستند و در سلول های انسانی بعلت فقدان آنزیم ال- گلوکونو- گاما لاکتون اکسیداز، تبدیل گلوکوز به ویتامین C انجام نمیگردد. همچنین تابش اشعه UV میتواند به کاهش میزان ویتامین C در پوست کمک کند. بنا بر این دلایل، لازم است تا ما انسان ها این ویتامین را از منابع خارجی تامین کنیم.
نقش ویتامین C در حفاظت پوست
چگونگی فرموله کردن این ترکیب در محصولات پوستی، بعلت ماهیت حساس و ساختار شیمیایی شکننده آن، امری بسیار حساس و چالش برانگیز برای متخصصان و تولید کنندگان محصولات آرایشی است. بر طبق نظریات و تجربیات بالینی ما، تولید یک سرم که بتواند ویتامین C را پایدار، نفوذ پذیری آنها را تسهیل و pH مناسب را برای آن فراهم کند از اهمیت زیادی برخوردار است. سرم های حاوی ال- آسکوربیک اسید پایدار و فعال اغلب بصورت یک مایع شفاف تا زرد و مات وجود دارند که این رنگ ها در برخورد با اکسیژن هوا میتوانند به نارنجی تا قهوه ای تغییر یابند که این امر بیانگر این است که محلول اکسید شده است. هنگامی که محلول اکسیده شود، دیگر کارآیی لازم برای پوست را ندارد. بنابراین محققان باید این سرم را به نحوی فرموله کنند که نه تنها در طول استفاده توسط مصرف کنندگان، بلکه در بازه زمانی حین تولید و فروش محصول، فرآیند اکسداسیون در محصول رخ ندهد. یکی از روش هایی که میتواند برای پایدارسازی ال- آسکوربیک اسید در سرم استفاده گردد، تنظیم pH محصول است. در pH برابر 5/3 و یا کمتر از آن، بار الکتریکی مولکول ها حذف شده و جذب زیر جلدی آن انجام میگردد. همچنین نوع بسته بندی محصول نیز باید در نظر گرفته شود. استفاده از شیشه قهوه ای رنگ و تیره موجب کاهش نفوذ نور به محصول میگردد. بمنظور حفظ پایداری و فعالیت ال- آسکوربیک اسید، میتوان آن را در ترکیباتی با پایه سیلیکا مخلوط کرد. یکی دیگر از روش ها برای جلوگیری از اکسیداسیون این ترکیب، تقسیم کردن آن به بطری های کوچکتر برای هربار استفاده از محصول است. برخی تکنولوژی های جدید امکان تولید و نگهداری ویتامین C بصورت پودر در یک شیشه و محلول در یک شیشه دیگر و ترکیب این دو و استفاده از آن توسط مصرف کننده را فراهم آورده است.
ما توصیه میکنیم که متخصصان همیشه بیماران خود را از روند اکسیداسیون محصول آگاه سازند تا آنها بتوانند خود این پدیده را در نظر داشته و همیشه از عملکرد محصول اطمینان حاصل کنند. همچنین بیماران باید درب محصول را بعد از مصرف بسته و محصول را از نور مستقیم خورشید دور نگاه دارند.
ترکیبات و مولکول های دیگری نیز هستند که میتوانند میزان کارآیی ویتامین C را در پوست افزایش دهند. یکی از این ترکیبات، ویتامین E است. ویتامین C با خاصیت هیدروفیلی (آب دوستی) خود میتواند به باز تولید ویتامین E که یک آنتی اکسیدان لیپوفیل (چربی دوست) است کمک کند. بنابراین، ویتامین C و E بصورت همزمان میتوانند از اجزای هیدروفیل و لیپوفیل سلول حفاظت کنند.
محدودیت های درمان

علیرغم فعالیت بسیار خوب این ویتامین در پوست، برخی محدودیت های جزئی در مصرف موضعی این ویتامین وجود دارد. وجود یک پروفایل ایمنی مصرف برای این ترکیب مشخص و اثبات شده است. اما یکی از محدودیت های مصرف آن، احتمال بروز آلرژی های پوستی است که البته به ندرت گزارش شده است.
ویتامین C یک ماده ضروری برای سلامت پوست است
مزایای مختلف و متنوع ویتامین C، این ترکیب را به یک مولکول مهم برای سلامت و جوانسازی پوست بدل کرده و همانند متخصصان، بیماران نیز باید در مورد این مزایا آموزش ببینند. از مصرف سرم های ویتامین C که اکسید شده و یا به رنگ قهوه ای درآمده، برای درمان بیماران استفاده نکنید زیرا استفاه از آنها هیچ مزیتی برای بیمار نخواهد داشت.

دکتر هلن رابرت شاو (Dr. Helen Robertshaw) یک دستیار و متخصص پوست، جراح پوست و مدیر و مالک کلینیک پوست Southface بوده که در Dorset تاسیس شده است. دکتر رابرت شاو دارای 20 سال تجربه در زمینه پوست و زیبایی بوده و مشاوره های مرتبط با حفاظت پوست و روش های درمان آنرا به بیماران ارائه می دهد.
ویکتوریا هیسکاک (Victoria Hiscock) در حدود 15 سال است که درگیر آموزش اصول مراقبت های پوست پیشرفته و زیبایی پوست به پزشکان متخصص پوست است. او توانست مدرک خود را در زمینه زیبایی – درمانی و سلامت پوست حدود 16 سال قبل دریافت کند. او علاقه فراوانی به علوم ترکیبات آرایشی و بهداشتی داشته و اکنون مربی بالینی و سخنگوی برند در شرکت حفاظت پوست AlumirMD می باشد.

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن